Kluvet land

22. maj, 2019

Det finns ett radioprogram som heter så. Ett allvarligt samhällsprogram som sänds på P1 – var annars? Titeln passar också bra för mina intryck under den semester vi just varit på.

Under några år nu har vi ställt upp husvagnen på Bredängs camping när vi semestrar i Stockholm under sommarhalvåret. Bredäng är en söderförort. Där finns en tunnelbanestation.(På en kvart är man inne i centrum.) Före 50-talet var det i princip landsbygd här, gårdar och torp. På 60-talet byggdes det friskt, Bredäng fick tunnelbanestation och massor av höghus (miljonprogrammet). I miljonprogramsområdena bor som bekant nuförtiden en stor andel invandrare och flyktingar. En tysk äldre man vi lärde känna på campingplatsen sa att han trodde han var i Turkiet när han besökte centrum. Han sa det inte på något argt negativt sätt, han var snarast fascinerad. Vi satt och pratade med honom på en bänk i centrum och såg oss omkring. Just då såg vi bara människor från någon annan del av världen.

Mellan bebyggelsen och Mälaren ligger skogen, Sätraskogens naturreservat. Här ligger också campingplatsen, vackert på höjden ovanför Mälaren, med skogsstigar som hunden älskar. Det finns många olika spår, och badplatser, och ängar där hundar får lov att springa fritt, här finns båtklubbar och en brygga där färjan Drottningholm/Stadshuset lägger till om man har fällt upp semaforen.

Promenerar man norrut längs vattnet är det inte långt till Mälarhöjden, det är tunnelbanehållplatsen före Bredäng. Där tar skogen slut, och man kan inte gå längst med vattnet. Något är i vägen. Lyxvillor. I stället för tall och blåbärsris klättrar här lyxvillor av olika slag på bergssidan. Välklädda solbrända människor i välskötta trädgårdar – i den mån man ser några människor överhuvudtaget, här känns ganska tomt, förutom hantverkare som bygger till, bygger om, bygger nytt. Tunnelbanestationen här är ett litet trivsamt torg, med låga hus. Flyktingar? Nej, även hantverkarna var svenska så vitt jag kunde se.

Men skogen förenar, skogen och badplatserna. Här blandas barnen från Mälarhöjden och Bredäng, de lär sig orientering och naturvett och står i samma glasskö. De vuxna blandas på utegymmet nere vid badet och ungdomarna grillar nere vid sjön. Inga motsättningar eller stridigheter har rapporterats.

 

Jag gör ett album med lite bilder för den som är intresserad, men det tar lite tid, jag hinner inte idag.

Dela den här sidan

Saknar ni mig?

18. maj, 2019

Jag har semester, men är snart tillbaks. 

Vårtecken 8/5

8. maj, 2019

Rapsen blommar

Näktergalen kom för några dagar sedan.

Göken hördes första gången idag.

Det börjar se lummigt ut!

Men - det har ju varit kallt. När jag kom ut i landet i morse hade all potatis frusit. Bladknopparna som bara för några dagar sedan var gröna och bulliga, var nu bruna och hopssjunkna. Allihop! Det är så sorgligt, jag borde ha täckt dem med fiberduk.

Undrar hur det har gått för alla bönder i trakten? Hoppas de har tåligare potatis.

Text

6. maj, 2019

Hunden Bosse

2. maj, 2019

 Bosse hette något annat från början. När han kom till oss var han tretton månader, och hade då varit på sex olika ställen, inklusive uppfödaren och hundstallet. Jag hade skrivit en ansökan till hundstallet och sagt att vi kunde tänka oss att ta hand om en mindre hund. Det var säkert hundra frågor man skulle svara på, bl.a. hur mycket ensamtid en hund hos oss skulle få. Jag svarade ”praktiskt taget ingen”, eftersom vi är pensionärer/jobbar hemma.

Jag vet inte varför den unga flicka som köpt honom från början inte kunde ha honom kvar, men jag vet att hon lämnade över honom till sin morfar, som var över åttio och inte orkade gå ut mer än fem minuter. Det var morfar som lämnade över honom till hundstallet, eftersom han inte orkade. Det kan man förstå. Bosse var då ca ett år, och världens busigaste. Rumsren var han inte heller, antagligen eftersom han inte fått gå ut ordentligt. Han hade också dålig kondis, och tyckte inte om att vara instängd i sin bur på hundstallet. Då skällde han.

”Vad är det för ras?” frågade jag när de ringde.

”Han är en korsning mellan Bichon frisé och Bichon havanais” fick jag till svar. Det sa mig absolut ingenting. Tydligen förstod hon det i andra änden, för hon la till ”han är väldigt söt.”

Han var så söt att alla i personalen var förälskade i honom och gullade med honom, vilket Bosse uppskattade till hundra procent. Men de kunde ju inte alltid hålla på med honom, och när de stängde in honom i hans bur så skällde han förtvivlat. Två olika familjer som hade hund tog hem honom på prov, men i bägge fallen blev den andra hunden så stressad av Bosse att det inte blev något av. Jag kan tänka mig ungefär hur det gick till. Bosse älskar att leka, han skulle kunna leka nästan dygnet runt, och om den andra hunden inte vill så fattar inte Bosse det riktigt. Han tjatar, kan man säga.

Jag kommer aldrig att glömma när jag såg honom på hundstallet första gången. Jag satte mig ner på knä, och han gick rakt fram till mig och hälsade och nosade och viftade på svansen. Han var helt nyklippt, till och med svansen var klippt och såg ut som en piprensare. Vi fick låna en transportbur och tog med honom hem på prov. Jag satt i baksätet med buren och min man körde. Buren var för liten, jag tror det var en kattbur. Bosse försökte gräva sig ut ur den. När inte det gick fick han tag med hörntänderna runt gallerdörren och skakade. Han fick upp den en bit och försökte krypa ut. Jag tog ut honom och tog honom i famnen i stället, det är olagligt men vad sjutton, han fick ju panik i buren! Han var alldeles varm och det lilla hjärtat pickade snabbt. Han lugnade sig i min famn, och jag visste redan då att jag aldrig skulle kunna tänka mig att lämna tillbaks honom, även om det skulle påverka hela mitt liv.

Nu har vi snart haft honom i två år. Han kan åka bil i sin lagom stora bur, han kan vara ensam i bilen men inte hemma, han kommer (för det mesta) när man kallar på honom och han kan gå fot om man har en bit torkat oxkött i handen. Han är mycket älskad och ger mycket lycka och glada skratt tillbaks.

Om du vill se fler bilder på honom (så klart du vill!) så finns det ett fotoalbum att titta på. Den lilla bilden här bredvid är precis från när vi hämtat honom på hundstallet.Då låg han ofta vid sin matskål och väntade på nästa måltid. 

Kolla in svansen.