Stavgång och funderingar

20. aug, 2021

Stavgång längs med Västra Kustvägen – havet glittrar blått, ängarna är knallgröna och fulla av blomster. Trafiken har lättat betydligt bara sen förra veckan, snart är det som vanligt.

Lite sorg är det alltid, att sommaren kommer att försvinna. Vi som har årstider, vi har något speciellt. Något som de som lever med sommar året runt inte riktigt kan förstå. Sorgen, och glädjen på våren som inte vore möjlig utan vintern. Hur man kan sörja sommaren och välkomna hösten samtidigt? Hur man kan se fram emot mörkret för att sen svära över det och längta till sommaren igen?

Sånt funderar jag över när jag går där. När jag kommer fram till den gamla eken vänder jag och går tillbaks.

Hemma igen har maken somnat på verandan, Bosse är pigg och vill leka. Jag jagar honom en stund, bara för att han så gärna vill.

I nästa vecka ska vi ha releasefest, Ulla och jag.

Jag kommer att gilla det när jag är där, men i förväg känns det som ett ok. Det är så jag har blivit. Vill att varje dag i almanackan ska vara ett tomt blad, utan plikter.

Det skulle vara roligt om någon av er som läser detta kommer dit, fast jag vet ju att många av er redan har Contra Tiempo, och många bor längre norrut i Sverige.

Vårt långa land.

Dela den här sidan

Sensommar

8. aug, 2021

Min absoluta favorit - sensommar. Rönnbär och äpplen rodnar, rosa och gult mot det alltmer mättade gröna. Det är vackert. Sinnet ofta lugnt. Varmt i vattnet om man vill ta ett dopp, och det ville man idag.

Rakt ner bland sand och stenbumlingar, ut i båtfåran. Vågorna skummade, det var oväder i natt, utströmmarna starka, jag fick ta i för att komma in igen. Solen värmde efteråt. Sen en kopp kaffe hemma på den nya verandan. Livet skönt.

Just nu läser jag Göran Greiders "I trädgården hörs andra ekon". Där står så mycket tänkvärt. Om sensommarens ankomst skriver han så här:

"... och när sensommaren anlänt, kanske i form av en plötslig, ensamkommande höstdag mitt i augusti ..."

Precis så var det i år. En ensam höstliknande dag, sen var det plötsligt sensommar istället för högsommar. 

Han skriver också klokt om skillnaden mellan väder och klimat. 

"Nej, vi kan inte känna av klimatet. Vädret lever vi med, men det är bara en boll som sparkas runt i det stora planetära klimatsystemet."

Fyndigt formulerat. Bilden blir tydlig. Vi kan inte dra några slutsataser av enskilt väder menar han, klimatet är mer än så. 

Annars då? Jo tack, det rullar på. Jag planerar en releasefest tillsammans med min väninna Ulla, som gick skrivarlinjen på Malmö folkhögskola samtidigt med mig. jag hade ingen releasefest då för två år sen när Contra Tiempo kom ut, men nu är det dags för den boken att slåss för lite plats. Det är den faktiskt värd. 

Läs på den här hemsidans förstasida så får du veta tid och plats. Du är välkommen!

Vi har våra drömmar.

27. jul, 2021

Ystad svämmar över. Inte av vatten, men av folk. Östergatan börjar likna ströget i Helsingör.

Och vadå? Jag brukar ju gilla att strosa omkring på den stökiga gågatan i Helsingör. Röda pölser, riktig lakrits och dansk ost.

Det var när jag var barn. Då var det lagom mycket folk i Helsingör. Kanske ungefär så som det är i Ystad nu? Nu vill jag ha luft omkring mig, och det beror inte bara på pandemin. För sådana som mig (introverta) har pandemin många positiva egenskaper. Man behöver inte trängas och man behöver inte träffa folk ”i onödan”.

Det är kö till glasskioskerna, kö till restaurangerna och kö för att få parkering. På stränderna är det två meter mellan varje sällskap – det brukar vara minst tjugo. Och så har vi trafiken.

Ni som inte vill höra talas om klimathotet får sluta läsa HÄR.

Husbilarna. De är överallt. De blir fler och fler. De är stora, de är tunga, och de går i allmänhet på diesel. Hur kan det vara okej?

Min högsta dröm just nu är en liten smidig husbil med automatlåda och kortare än sex meter. Ska vi skaffa en?

Det finns massor av för i mitt huvud. (Friheten, bekvämligheten, hunden gillar det, jag skulle kunna köra den när inte maken orkar osv osv.)

Emot – de kostar massor av energi att producera, och de är som sagt stora tunga och går på diesel. Att åka runt med en bensinsnål bil eller elbil och bo på små pensionat eller campingstugor måsta vara bättre. Då stödjer man också det lokala näringslivet mer.

Vi människor är väldigt bra på att konstruera anledningar till att vi får göra saker som inte är så bra. Just VI borde få göra dem. Vi är gamla, vi ska snart dö, vi har dragit in på kött, vi reste inte så mycket när vi var unga, det spelar ingen roll vad vi gör när ingen annan … har vi hört det förut?

Tror ni att det kommer eldrivna husbilar innan jag blir för gammal för att köra en?

 

Mitt i juli

14. jul, 2021

I går

Jag ligger på stranden. Jag lyssnar. Två unga män bakom mig pratar om boende. Den ena ska flytta hit, inte just till Svarte, någonstans i sydöstra Skåne. Han beskriver en lägenhet i Simrishamn, ingående, rummens planering, vilka golv som är valda.

”Den var jättefin!” säger han. ”Men …”

Någon annan börjar prata och dränker hans röst, jag får aldrig veta vad det var för fel.

Och det gör ju detsamma.

Han är antingen mäklare eller gay, tänker jag, men jag får aldrig veta det heller.

Och det gör ju detsamma.

”Men jag köper aldrig glass!”

En ensam kvinna tre meter till vänster om mig pratar högljutt i telefonen. Den i andra änden verkar protestera.

”Jaja jag har glass hemma och så, men jag äter nästan aldrig av den.”

Det skapar en del frågetecken, men det spelar inte heller någon roll.

Röster så nära. Det var längesen, före pandemin.

Jag reser mig och går ner i vattnet. Tjugotre grader i vattnet säger kroppstermometern. Inga synliga alger, inga maneter, inga slingrande vattenväxter, botten är fast vågig sand. Perfekt. Under med huvudet, den ljuvliga svalkan …

 

Idag

23 grader klockan åtta på morgonen. Ska bli trettio. Den svalkande vinden från sydost har krympt ihop till en liten vindil, grannens vimpel fladdrar knappt alls.

Det är för varmt. Överallt. Utom nere i källaren. Jag hade tänkt göra arbetsrum därnere, varför gjorde jag inte det?

Maken går ut med hunden, kortast möjliga promenad. Här finns ingen skugga. Vi borde ha mer skugga i det här landet.

Jag tar en dusch bara för att svalka mig. Ute på verandan har maken somnat i en stol efter hundpromenaden.

”Har du duschat igen”, säger han, ”gjorde du inte det i morse?”

”Det är i morse.” säger jag.

Han tittar på klockan.

”Just det, jag har just varit ute med hunden.”

När han vaknar måste hans minne komma ikapp, tänker jag. Ungefär som indianerna som satte sig på järnvägsstationen i Washington för att själen skulle hinna ikapp dem efter tågresan.

 

Göra så lite som möjligt. Låta själen komma ikapp. En bra plan för en alldeles för varm dag.

 

 

När allt handlar om hunden

4. jul, 2021

Han är sjuk. Hunden Bosse. Förhoppningsvis inte något livshotande, troligen allergi. Pollen, någon mat? Vetrinärtid har vi fått på tisdag. Idag är det söndag. Han blev sjuk i tisdags kväll. Då började det klia, han for omkring i panik och försökte gräva ner sig i alla sängar. Jag antar att hundar i det vilda gräver ner sig i sval jord eller lera om det kliar, som grisar gör. Han skakade på huvudet, slickade sig på tassarna, tittade åt baken, slickade sig om munnen. Sprang hukande med svansen mellan benen. Vi la honom på en kylmadrass och det blev lugnt. Till kvällen efter, då började det igen.

Nu kliar det hela tiden, men han verkar ha förstått nu att om han håller sig lugn och sval så går det att stå ut med. 

Jag kan inte koppla av och "göra" något annat. 

Vill vara i närheten.

Han försöker vara i närheten av mig hela tiden, ligger tryckt mot mig hela nätterna. Fönstret på vid gavel för att det ska vara svalt. Inga promenader i högt gräs. Ingen mat av det som brukar vara mest allergiframkallande, nöt kyckling, mjölkprodukter. Det blir lax och ris, och skålen framburen om han inte själv flyttar på sig. 

Han kan inte säga hur det känns, men det syns att han är olycklig, och trött. Nu ska han strax få en dusch med klorhexidinschampo, det har vetrinären bestämt. Två gånger innan vi kommer dit på tisdag. Det ska verka i tio minuter innan det sköljs ur. Under tiden står han still och tittar oavbrutet på mig.

"Matte, varför gör du så här?"

Jag längtar till tisdag förmiddag, måtte vi få hjälp!

(Det finns bara akutsjukvård i Malmö, och dit fick vi inte komma eftersom han inte var tillräckligt dålig, vilket man i och för sig är glad för.)